Xalqaro chindisiz kuni
2025-03-30 / Voqealar taqvimi
O‘tgan yili Turkiya Birlashgan Millatlar Tashkiloti (BMT) Bosh Assambleyasiga iqlim o‘zgarishiga qarshi kurashish va barqaror rivojlanish rejalarini ishlab chiqish bo‘yicha taklif kiritgan edi.
Birlashgan Millatlar Tashkiloti Bosh Assambleyasi qaroriga ko‘ra, 30 mart butun dunyo bo‘ylab “Xalqaro chiqindilarsiz kun” deb eʼlon qilindi.
“Zero Waste” loyihasi orqali Turkiya butun dunyoni qiziqtirgan barcha ekologik va tabiatni muhofaza qilish loyihalarida yetakchi sifatida ajralib turadi. Loyiha isrofgarchilikning oldini olishga, resurslardan samaraliroq foydalanishga, sabablarini ko‘rib chiqish orqali chiqindilar paydo bo‘lishining oldini olishga yoki minimallashtirishga, hamda, chiqindilarni alohida yig‘ish va qayta tiklashga qaratilgan.
Turk oshxonasining ko‘p asrlik barqarorlik tamoyillari dunyoni ilhomlantirmoqda
Chiqindisiz falsafa hayotning barcha jabhalarida chiqindilarni yo‘q qilishga qaratilgan bo‘lib, u turk oshxonasining ajralmas qismiga aylanib ulgurgan.
Turk oshxonasi isrofgarchiliksiz va barqaror pazandachilik amaliyoti falsafasini saqlagan holda oziq-ovqat chiqindilariga asoslanadi. U o‘simlik va hayvonot materiallarining barcha elementlaridan foydalanish uchun yechimlarni taklif qiladi. Tabiiy va organik materiallardan tayyorlangan taomlar, vegan va vegetarian taomlari uzoq vaqtdan beri turk dasturxonlarida asosiy o‘rinni egallagan. Turk oshxonasi xilma-xil turdagi deyarli har bir taomida mahsulotlarni isrof qilmasdan ishlatishga chaqiradi. Masalan, eskirgan nondan ko‘plab taomlar tayyorlanadi. Qolgan palov, sho‘rva yoki guruch pirogiga aylanadi. Do‘lma tayyorlash uchun qovoq yoki baqlajonning ichki qismi olib tashlanadi, lekin hech qachon po‘sti tashlanmaydi, uni boshqa lazzatga aylantiriladi.
Turkiyada barqaror turizm
Turkiya, shuningdek, Milliy barqaror turizm dasturini shakllantirish uchun dunyoning eng yuqori ekologik va barqarorlik